"Kalau kita dapat membuka dan menutup telinga dengan mudah sebagaimana membuka dan menutup mata, pasti kita akan terhindar dari mendengarkan banyak kebatilan."

Tuesday, November 24, 2009

MeNcARi sPiRiT yG hILaNg

Alhamdulillah… kesampaian jugak menghabiskan round ke-2 cite sang murabbi. Thanks to kak z.. coz help me to find cite tuh. Awal2 tgk ngan kak z… tp duk ckp indon.. x bape fhm. Kak z len ah. Ala2 jawe gtu. Sng nak fhm. Anyway.. 1st round ckup la tuk fhm cite gitu2… round ke2 nak fhm stiap kata2… haaa… rasa2nye nak tgk round ke3 kot. Biar benor2 mantop. Kak Z.. pasni kite cari Cd/ DVD plak yerk. Bleh bg org len tgk skali. I-Allah…

Sang murabbi mengisahkan cerita Ustaz Rahmat bin Abdullah. Mungkin ada yang masih tidak mengenali siapa beliau. Sdg aku sndiri juga x brape mengenali beliau. Detail mengenai beliau boleh d baca melalui website di bawah..

http://www.siapadankenapa.co.cc/2009/05/kh-rahmat-abdullah.html

http://www.eramuslim.com/berita/silaturrahim/allahuyarham-ust-rahmat-abdullah-dan-palestina.htm


Mungkin agak pnjg dan agak sukar d fahami memandangkan kisah2 hidup beliau berlaku di bumi Indonesia. Yelah.. kita pun x blaja sume sejarah2 indonesia. Peninggalan beliau bagi aku amat2 dirasai oleh warga2 indonesia yg sama2 berjuang dan berdakwah serta rakyat2 indonesia yg sempat merasai sentuhan-sentuhan dakwah beliau. Namun apa yang penting ialah kita mencontohi semangat yg beliau miliki dalam menjalankan dakwah Islam. Untuk mengenali dgn cara lbh mudah.. sila la dptkan crite sang murabbi nih. I-Allah akan terkesn serba sedikit smgt beliau dlm diri kita sekaligus meneruskan perjuangan beliau.

Merendahlah,
engkau kan seperti bintang-gemintang
Berkilau di pandang orang
Diatas riak air dan sang bintang nun jauh tinggi
Janganlah seperti asap
Yang mengangkat diri tinggi di langit
Padahal dirinya rendah-hina


(Rahmat Abdullah)

Tuesday, November 17, 2009

TafSiR Al-MaSad

Alhamdulillah… skali lg kami d pertemukan dan bersua muka setelah sekian lama tidak berjumpa. Last skali sebelum hari raya yg mane mase tu tajuk yg di kupas ialah tafsiran dr surah Al-Falaq dan Surah Al-Ikhlas. Pertemuan kali ni tafsiran yg seterusnya dikupas iatu surah Al-Masad. Bak kata ustazah… sume mst dah hafal surah ni. Walaupun surah ni ringkas utk dibawa dlm solat, namun pengertian yg tggi akan memberikan kesan yg mendalam jika dibawa dlm solat kita.

Pada awal pangenalan surah ini kami d mantapkan t'lbh dulu untuk mengenali salasilah abu lahab. Siapakah abu lahab sebenarnya dan apakah kaitannya dgn Rasulullah. Sungguh.. x terjangkau siapakah sbnrnye abu lahab. Nama penuh Abu Lahab ialah Abd-al-Uzza ibn 'Abdul Muttalib iaitu salah seorang drpd bapa saudara Rasulullah, dan beliau digelar sebagai Abu Lahab kerana wajahnya yg bersinar2 terlihat dr pipinya yg sentiasa kemerahan2. Mempunyai seorang istri yg cantik bersesuaian dgn wajahnya yg bersinar iaitu Ummu Jamil. Gelaran yg diberi kerana beliau adalah ratu cantik pada masa itu.
Beliau adalah antara org yg sgt gembira atas kelahiran Rasulullah. Pada waktu itu kelahiran anak perempuan amat memalukan. Disebabkan kegembiraan mendapat anak saudara seorg lelaki Abu Lahab telah membawa Rasulullah ke sekeliling Mekah. Disitulah kali pertama Rasulullah diarak2kan. Hubungan beliau dengan Rasulullah sgt baik sehingga Rasulullah berkahwin dan dianugerahkan 6 org anak. Sehingga juga 2 org dari puteri baginda telah dikahwinkan dgn putera Abu Lahab. Demikian hubungan Rasulullah dan Abu Lahab.


Seterusnya kami mula mendalami asbab nuzul ayat tersebut. Hubungan baik Rasulullah dgn keluarga Abu Lahab baik sehinggalah pada suatu hari Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam naik ke bukit Shafa. Beliau naik sampai kepuncaknya, kemudian berseru, “Ya shabahah!” (kalimat peringatan yang biasa mereka gunakan untuk mengabarkan akan adanya serangan musuh atau terjadinya peristiwa yang besar).

Kemudian beliau shalallahu ‘alaihi wasallam mulai memanggil kabilah-kabilah cabang dari kabilah Quraisy dan menyebut mereka kabilah per-kabilah, Ketika mereka telah berkumpul, baginda pun berbicara: “Apa pendapat kalian seandainya aku beritahukan kepada kalian bahwa ada pasukan berkuda di lembah bukit ini yang akan menyerang kalian, apakah kalian mempercayaiku?” Mereka menjawab: “Ya, kami tidak pernah menyaksikan engkau melainkan selalu bersikap jujur.” Beliaupun berkata: “Sesungguhnya aku adalah seorang pemberi peringatan kepada kalian dari siksa yang pedih. Permisalanku dengan kalian hanyalah seperti seseorang yang melihat pasukan musuh kemudian bergegas untuk mengawasi keluarganya (mengamati dan melihat mereka dari tempat tinggi agar mereka tidak didatangi musuh secara tiba-tiba) karena ia khawatir musuh akan mendahuluinya, maka ia pun berseru, “Ya, shabahah.”

Kemudian beliau shalallahu ‘alaihi wasallam mengajak untuk bersaksi bahwa tidak ada sesembahan yang benar kecuali Allah dan bahwa Muhammad adalah utusan Allah. Lalu beliau menjelaskan kepada mereka bahwa kalimat syahadat merupakan kekuatan dunia dan keselamatan akhirat.

Kemudian beliau shalallahu ‘alaihi wasallam memberikan beberapa peringatan Setelah selesai beliau menyampaikan peringatan tersebut, orang-orangpun bubar dan bertebaran. Tidak disebutkan keadaan bahwa mereka menampakkan suatu penentangan ataupun dukungan atas apa yang telah mereka dengar, kecuali apa yang terjadi pada Abu Lahab. Ia menemui Nabi dengan nada yang kasar. Ia berkata, “Celakalah engkau selama-lamanya! Cuma untuk inikah kamu kumpulkan kami?”
Rasulullah tidak membalas perbuatan Abu Lahab, tetapi cercaan Abu LAhab tersebut telah dibalas oleh Allah melalui surah Al-Masad. Dan balasan Allah melalui surah ini berterusan sehinnga ke hari ini.

Ketika mendengar turunnya ayat: “Telah celaka kedua tangan Abu Lahab.” Ia pun datang, sambil tangannya menggenggam batu, ia mencari-cari Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam. Sementara beliau tengah duduk bersama Abu Bakr di dekat Ka’bah. Kemudian Allah subhanahu wata’ala menutup penglihatannya sehingga ia tidak bisa melihat kecuali Abu Bakr t saja. Maka ia pun bertanya, “Mana temanmu itu (Muhammad shalallahu ‘alaihi wasallam)? Telah sampai kepadaku bahwa dia telah mengejekku dengan syair. Demi Allah, seandainya aku menjumpainya, sungguh aku akan pukul mulutnya dengan batu ini. Ketahuilah, demi Allah aku sendiri juga pandai bersyair.” Kemudian iapun mengucapkan syair:

Orang tercela kami tentang

Urusan kami mengabaikannya

Dan agamanya kami tidak suka

Lalu ia pun pergi. Maka bertanya Abu Bakr, “Wahai Rasulullah, tidakkah engkau mengira bahwa dia melihatmu?” Kemudian beliau pun menjawab, “Dia tidak melihatku. Allah telah menutupi pengelihatannya.”

Maka terkumpullah wanita jahat ini dosa-dosa. Disebabkan itu dia menjadi penolong kepada hukuman dan balasan terhadap suaminya sebagaimana Allah dalam ayat 4 ini bahawa dia membawa kayu bakar yang mana kayu-kayu yang diangkatnya menjadi pembakar suaminya di akhirat dan dia juga akan dilakukan seperti itu juga, dibakar dalam neraka. Di lehernya, terdapat rantai yang tersimpul daripada Al Masad, rantai besi yang panas. Diceritakan Ummu Jamil, isteri Abu Lahab selalu menaburkan duri pada jalan laluan harian Rasulullah.


Demikian serba sedikit mengenai surah Al-Masad. Mmm… sbnrnya ada lg isu2 yg dikupaskan. Mungkin akan d terangkan pd masa2 akan dtg. hehe.. Wallahu’alam…

aLuNaN tUrUn NaIk