"Kalau kita dapat membuka dan menutup telinga dengan mudah sebagaimana membuka dan menutup mata, pasti kita akan terhindar dari mendengarkan banyak kebatilan."

Monday, December 6, 2010

=(

Kita sering tertanya, KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN? Al-Quran menjawab.. 'Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu,  Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.' - Surah Al-Baqarah ayat 216


Sabar, pasrah dan redha
Semoga tekun dalam melaksanakan suruhanNya
Semoga istiqamah untuk menjauhi laranganNya
Semoga tidak sia-sia ilmu yg d pelajari


Friday, December 3, 2010

0


Jiwa kosong

Apabila jiwa kosong 
maka kehidupan umpama lorong duka lara, 
simpang siurnya adalah kekeliruan dan kekecewaan 
sedangkan deru anginnya adalah nyanyian kedukaan.

Tidak ada lagi keindahan pada mahligai tersergam 
juga kebahagiaan pada segala kemewahan dan solekan dunia.

Jiwa adalah sarang kebahagiaan, 
taman ketenangan dengan seribu janji senyuman.

Kemanakah perginya kelazatan 
pada sajian hebat yang terhidang dimeja kehidupan. 
Dari manakah datangnya kepanasan 
di ruangan berhawa dingin yang membekukan hati. 

Manusia tetap manusia, 
memerlukan hidayah untuk diisikan pada jiwanya 
agar dirinya mengenal erti takut dan tunduk. 
Kerana takut itulah yang akan mengajarnya erti keberanian 
dan tunduk itulah yang akan mengajarnya erti ketinggian.

Keberanian untuk menempuh pahit dan getirnya kehidupan 
serta ketinggian untuk memetik buah kebahagian dalam rimbunan pepohon keimanan


Kosong

(i)
Aku hidup bukan satu,
Kamu bangun bukan dua,
Kita berdiri sebagai kosong,
Atas dasar filsafat hakikat Satu,
Satu yang Wujud dan Abadi,
Hidup,
Tak ada permulaan takkan punah.

(ii)
Dunia ini ketawa terbahak-bahak,
Atas kita yang kosong,
Memundak dia yang turut kosong,
Realiti mayapada adalah khayalan,
Fantasi kelajuan cahaya,
Buatan kita yang kosong,
Mantik buktinya mendefinisi,
Kenapa kita memuja tempat persinggahan,
Sedangkan akhirnya amat sukar,
Persoalan membawa jawapan,
Satu telah memberi.

(iii)
Kita kosong di sini,
Pada Satu hakikat wujud kita mesti tuju,
Denai bukannya tapi jalan,
Lurus menanti dengan senyum,
Buat kosong yang dahaga dan mencari,
Air Kasih Satu,
Kita tunduk mesti,
Moga kosong menjadi nilai,
Pada persinggahan terakhir.


2 jenis puisi yang sempat aku cari. Hosmet rmai yg pulang ke kg.. rase mcm x tau nk wt pe.. ngah sensorg kat bwh ni mcm bez bwk tajuk ni. Aku rasa sume org pasti pnah merasai kekosongan. Xperlu kot aku huraikan camne rasenye jiwa yg kosong tu. Tindakan lazim manusia, saat merasai jiwa yg kosong, dia akan duduk termenung memikirkan ape yg telah berlaku sambil mengimbas perkara2 yg telah d lakukan.. maka saat tu manusia sedang diberi pilihan.. apakah yang hendak engkau lakukan? Amat mengecewakan apabila jiwa yang kosong diisi dengan hiburan2 melalaikan. Mungkin memikirkan diri dalam kebosananan.. maka jiwa yang sedang kosong ditambah dgn kehitaman.. titik2 hitam menebal dan terus menggelap. Sedangkan jiwa yang kosong itu bagaikan satu peringatan dan satu ajakan.. TAQARRUB ILALLAH.. maka hidupkanlah jiwa.

Artikel di bwh pun aku copy edit n paste dari: http://ms.langitilahi.com/perkongsian-menghidupkan-jiwa/ 

Jalan menghidupkan jiwa hanya satu

Jalan menghidupkan jiwa hanya satu. Itulah dia menjaga hubungan kita dengan Allah SWT. Tiada jalan lain untuk menghidupkan jiwa. Meditasi, tafakur dalam gua, berseorangan, semuanya tiada makna jika ianya tidak berhubung dengan Allah SWT.

Sebab itu, kita sebagai manusia perlu melihat kembali hubungan kita dengan Allah SWT. Lebih-lebih lagi yang merasakan jiwanya kosong, gelap, gundah, resah, dan 1001 lagi perasaan yang tidak senang dalam jiwa dan kehidupannya.
Bagaimanakah hubungan kita dengan Allah SWT? Soal diri.

Kemudian lihat kehidupan kita. Dengan apa kita isi? Kebaikankah? Keburukankah? Kalau kita rasa kita dah isi dengan kebaikan, kita lihat pula bagaimana kebaikan itu kita isi. Benarkah kita buat semua kebaikan itu dengan harapan nakkan redha Allah, nakkan kasih sayang-Nya, nakkan cinta-Nya? Atau kita buat baik sebab itu adat, orang lain buat?

Matlamat di dalam beribadah adalah sesuatu perkara yang penting. Kalau beribadah, solat, baca Al-quran, bukan kerana Allah, tetap ketenangan itu tidak akan hadir. Benda ini perlu kita perhatikan dengan serius.

“Sesungguhnya setiap amal itu dengan niat, dan setiap manusia itu apa yang diniatkannya, barangsiapa yang berhijrah kerana Allah dan rasul-Nya, maka hijrahnya kepada Allah dan rasul-Nya, barangsiapa yang berhijrah kerana dunia untuk habuannya, atau kerana perempuan untuk dinikahinya, maka hijrahnya akan ke arah apa yang dihijrahkannya”Riwayat Bukhari dan Muslim.

InsyaAllah, kalau kita lihat semula benda ni, dan kita koreksi satu persatu, bawa kembali diri kita untuk berhubungan dengan Allah SWT, maka jiwa kita akan kembali hidup.

Cuma jelasnya, tiada yang mampu menghidupkan jiwa kita, selain daripada Pencipta Jiwa itu sendiri. Siapakah Pencipta Jiwa? Dialah Allah SWT.

Dosa pembunuh jiwa

Suka diingatkan, jauh daripada Allah adalah sebab kematian jiwa. Maka dosa adalah sesuatu yang memutuskan hubungan kita dengan Allah SWT.

Jadi, apa jua dosa, ianya akan membunuh jiwa kita. Perlahan-lahan ia membakar jiwa hingga hangus dan menjadikannya mati. Kadangkala, dosa ini kita lakukan macam benda itu tak berdosa sebab ianya dah jadi kebiasaan masyarakat kita. Contohnya merokok, contoh lain mencarut, contoh lain lagi tak tutup aurat, contoh lain lagi adalah tak jaga pandangan. Antara contoh lagi adalah terlalu asyik dengan hiburan.

Ini antara virus-virus halus yang meragut nyawa jiwa kita. Kita akan lihat, sedar-sedar kita sudah berada di tengah lembah kehancuran, jauh daripada Allah SWT.
Apatah lagi yang hidupnya penuh dengan melakukan hal-hal yang haram seperti bergaul bebas tanpa batasan, berzina, tengok benda lucah, minum arak, pergi pub, mencuri, rasuah, berbohong, membunuh, dan sebagainya.

Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya orang mukmin apabila melakukan satu dosa, terbentuklah bintik hitam di dalam hatinya. Apabila dia bertaubat, kemudian menghentikan dosa-dosanya dan beristighfr, maka bersihlah dirinya dari bintik hitam itu. Dan apabila dia terus melaksanakan dosanya, maka bertambahlah bintik hitam pada hatinya sehingga tertutup seluruh hatinya. Itulah karat yang disebut Allah di dalam kitabnya: Tidak sesekali demikian, sebenarnya apa yang usahakan telah menutup hati mereka[Surah Al-Mutaffifin ayat 14]” Hadith riwayat Al-Baihaqi.

Jiwa lama-lama menjadi hitam seperti buntut kuali. Tidak lagi sensitif. Tidak lagi peka. Tidak lagi dapat merasakan hangatnya bahagia. Akhirnya, memang jiwa tak akan hidup.

Jadi, hendak hidupkan jiwa, tinggalkan dosa, dekati Allah SWT Yang Maha Esa.

Ketenangan, kebahagiaan, kelapangan, semuanya di situ

Apabila jiwa sudah hidup, barulah kita akan mampu merasai ketenangan, kebahagiaan, kelapangan, dan semua perasaan yang menyenangkan. Kita akan melihat bahawa hidup itu bermakna, ibadah-ibadah yang dilakukan rasa berisi dan memberikan kekuatan, dan hubungan dengan manusia itu pun menjdi sesuatu yang menyenangkan. Semuanya apabila kita jaga hubungan kita dengan Allah SWT.

Disini aku lampirkan photo2 dari puncak korbu.. memerhatikan pemandangan ciptaan Ilahi dr sudut nun d puncak cne amat menenangkan bersama tiupan angin dingin bersuhu belasan degree..
 .

 kepulan awan d awal pg sebelum matahari terbit
 banjaran2 dr dr gunung gayong
 banjaran dr puncak gunung gayong
puncak botak, bukit chuban (yg mencacak 90 darjah) 
dan sblh kanan lg adlh korbu raya dan puncak korbu..
 pokok2 yg di penuhi lumut.. mcm permaidani basah
 bajaran2 lain
 puncak korbu
 bandaraya ipoh


aLuNaN tUrUn NaIk